Πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στην ειδική αγωγή Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α.

Πέμ, 5/05

Απεργια εργαζομενων στα ιδρυματα ΝΠΙΔ ατομων με αναπηριες πεμπτη 5 μαϊου 2011-05-03
συγκεντρωση περιφερεια αττικης Συγγρου 15 – 17
ωρα 12:00…Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δώσει λύση στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ούτε ουσιαστική απάντηση στα θέματα βιωσιμότητας και προοπτικής των χώρων εργασίας μας.
Συνεχίζεται η πολύμηνη αναμονή με υποσχέσεις, κινδυνολογίες και πολιτικές δεσμεύσεις που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, γεγονός που εντείνει τον αναβρασμό στα Ιδρύματα και την ανάγκη για πιο δυναμικές διεκδικήσεις και δραστικές αποφάσεις.
Πάνω από 1000 άτομα με αναπηρίες μένουν στο δρόμο
Χωρίς εκπαίδευση – Χωρίς επαγγελματική κατάρτιση
Χωρίς υποστηρικτικές υπηρεσίες
Σε αδιέξοδο οδηγείται η λειτουργία των Ιδρυμάτων Ν.Π.Ι.Δ. της χώρας που στηρίζουν εκατοντάδες Άτομα με Αναπηρίες, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους τους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες και τις παροχές τους προς τα ΑμεΑ.
Απλήρωτοι μέχρι και 6 μήνες, οι 500 περίπου εργαζόμενοι στα Ιδρύματα συνεχίζουν να στηρίζουν με αυταπάρνηση τα Άτομα με Αναπηρίες, μολονότι στερούνται ήδη βασικών αγαθών, αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα ακόμη και στη μετακίνησή τους από και προς την εργασία τους, ενώ οι προσωπικές τους υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα (ενοίκια, δάνεια, λογαριασμοί, ιατροφαρμακευτικά έξοδα, δίδακτρα, τρόφιμα, κ.λπ.). Την ίδια στιγμή, οι δημόσιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, με πρόσχημα τη δημοσιονομική «κρίση», σηκώνουν τα χέρια ψηλά: αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα και δηλώνουν τελείως αναρμόδιοι, στέλνοντας τους εργαζόμενους απ’ τη μία υπηρεσία στην άλλη.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων Ν.Π.Ι.Δ., αποδίδουν το πρόβλημα στις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, στον «Καλλικράτη», στην Περιφέρεια Αττικής (που μέχρι 31/12/10 είχε την μέριμνα για τα προνοιακά-φιλανθρωπικά Ιδρύματα και Σωματεία) και φυσικά στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εποπτεύει αυτούς τους φορείς. Ζητούν χρήματα με μορφή δωρεάς από τους γονείς παρότι λαμβάνουν νοσήλια από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Υπουργείο Εργασίας υπόσχονται πως θα δώσουν στα Ιδρύματα Ν.Π.Ι.Δ. τις οφειλές τους. Η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει ότι, στις 24/3/11, ανατέθηκε στην Αντιπεριφερειάρχη η διανομή των επιχορηγήσεων, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη αρμόδια υπηρεσία μόνιμα τη διαχείρισή τους και χωρίς τα ποσά που αναλογούν στις επιχορηγήσεις αυτές να είναι προϋπολογισμένα στα κονδύλια της Περιφέρειας.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης) δεσμεύεται, στις 5/4/11, μόνο για ένα πράγμα: ότι το ποσό της α΄ δόσης (1.800.000 ευρώ) για όλη την Αττική, βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει ενταλματοποιηθεί και αφορά στο 7% του ετήσιου προϋπολογισμού. Αναφέρει όμως συρρίκνωση κονδυλίων

Πηγή: inews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Κουβέντα να γίνεται ..